De Zijderups – tijdschrift over Zorgkunst

De Zijderups, kwartaaltijdschrift over zorgkunst

Voor wie de Almeerse zorgkunstenaar Hein Walter een beetje volgt, is het begrip Zorgkunst niet onbekend, maar voor ieder ander zal het woord vragen oproepen. Wat is zorgkunst en wat doet een zorgkunstenaar? Op 1 oktober komt het eerste nummer van een nieuw tijdschrift uit, De Zijderups, dat zich helemaal richt op zorgkunst.

Zorgkunst is een nieuwe en interessante beweging in de zorgwereld en Zorggroep Almere is een organisatie die op dat vlak veel onderneemt; het woord zorgkunstenaar is ook in Almere ontstaan. Er wordt in Nederlandse zorgcentra veel geëxperimenteerd op het gebied van theater, muziek en dans, maar op het beeldende vlak zou je de Almeerse Stichting de Zijderups marktleider kunnen noemen.

Een tijdschrift over kunst in de zorg, is dat alleen interessant voor mensen in de zorg? Of zijn het juist de mensen in de kunstwereld die hier naar uit kijken? Gewoon voor allebei! En ook is het interessant voor mensen die oog hebben voor nieuwe ontwikkelingen. Zorgkunst is, volgens de makers van het tijdschrift, een nieuwe vorm van dienstverlening, dienstverlening die uit gaat van het principe van wederkerigheid: de kunstenaar werkt samen met ouderen en samen maken ze iets dat van belang is; ze hebben elkaar nodig. De ouderen die met de kunstenaar samenwerken, voelen zich van belang en voelen zich trots. In het tijdschrift worden de projecten beschreven. Zoals het verhaal van Yvonne en Lydie. Lydie is beginnend dementerend en samen doen ze een project: ze schrijven over het leven, vanuit een filosofische benadering, een vorm van poëzie. De Zijderups maakt er later een boek van.

De Zijderups is een kwartaalblad. Het eerste nummer komt op 1 oktober uit. Het is 24 x 17 cm en het telt twintig pagina’s. Een los nummer kost € 7,50. Een abonnement voor vier nummers kost € 25,- Opgeven bij stichting De Zijderups, heinwalter@tiscali.nl.

de-zijderups-tijdschrift-voor-zorgkunst-1