Wijsheid vergeet je niet (2) 2015

Wijsheid vergeet je niet – project in Polderburen 

In het voorjaar heeft zorgkunstenaar Hein Walter een project gedaan in zorgcentrum Polderburen (Schietwilgsingel 2). Hij ging in gesprek met bewoners die lijden aan een vorm van dementie. Francis Kastermans, teammanager en begenadigd tekenaar, tekende de portretten van de bewoners waar Hein mee heeft gewerkt. Het resultaat van het project is een tentoonstelling van teksten op posters en tekeningen een bundeling van alle teksten. Op woensdag 1 juli, 12.15 uur, wordt de tentoonstelling door wethouder Frits Huis geopend.
 

Wijsheid vergeet je niet is een manier van praten, een vorm van contact. Het is een concept dat in principe ook door anderen kan worden uitgevoerd. Hein heeft deze manier van werken ontwikkeld in zorgcentrum Archipel. Hij heeft er zijn atelier en daar werkt hij op een vaste basis met bewoners van PG. In Polderburen kende hij de bewoners vooraf niet. Daarmee heeft hij impliciet aangetoond dat het concept als autonoom project kan worden uitgevoerd. Hij stelt de bewoners open vragen over levenswijsheden, algemene ideeën en filosofische waarden. Wat is geluk? Wat is verdriet? Wat is schoonheid? Etc. Hij noteerde hun antwoorden.

Die antwoorden vormen samen persoonlijke, integere, heldere en indringende poëzie. Op deze manier wordt niet de dementie geportretteerd, maar de eigenheid van deze mensen.
Een geconcentreerd gesprek is heel goed mogelijk met deze bewoners. Je kunt een uur tot anderhalf uur diep en persoonlijk contact hebben; dan worden er bijzondere en waardevolle dingen gezegd, die komen uit de diepte van het bestaan. Woorden die lezen als poëzie, taal die niet eenduidig is, maar stemt tot nadenken. 

De titel Wijsheid vergeet je niet duidt op de levenskennis die juist bij ouderen die lijden aan een vorm van dementie aan de oppervlakte kan komen, levenskennis die dus blijkbaar niet vergeten is, vaak ook tot verbazing van deze mensen zelf. Het is de onbevangenheid die gepaard gaat met dementie die dat mogelijk maakt. Het gesprek gaat niet zozeer over het persoonlijke leven zoals ze dat geleid hebben, maar over hun opvattingen over open onderwerpen. Het is meer een filosofische benadering. Normen, ideeën en persoonlijke opvattingen over natuur, kinderen, geloof, dood, leven, dieren, kleuren, dansen, geluk, verdriet, noem maar op.

De tentoonstelling is de hele zomer te zien. De bundel Wijsheid vergeet je niet is te bestellen bij heinwalter@tiscali.nl.

IMG_4451 IMG_4473 IMG_4474 IMG_4475 IMG_4477

poster 1 freek spaak poster 2 greet gietermans poster 2 hannie poster 4 jaap post poster 6 marijcke schouw poster 6 martijntje de jong