Kunst in Proces in Buitenhaeghe – 2012

Christian Wisse aan het werk
Kunst in proces in Buitenhaeghe

Stichting De Zijderups organiseert onder de noemer De Muren van Buitenhaeghe tentoonstellingen en kunstprojecten in zorgcentrum Buitenhaeghe. Dat gebeurt dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente Almere, het VSBfonds, Fonds Sluyterman & Van Loo en het Leger des Heils. Voor het derde project van dit jaar is Christian Wisse uitgenodigd om twee weken lang aan het werk te gaan in de hal van Buitenhaeghe.
Vorig jaar zijn bewoners bij kunstenaars op atelier bezoek geweest, nu komt een van die kunstenaars op bezoek bij Buitenhaeghe. De bewoners van Buitenhaeghe kunnen nu thuis actief kunst kijken.

Christian Wisse is keramiste. Ze maakt ruimtelijke werken met klei. Vanaf maandag 1 t/m 12 oktober is ze op werkdagen dagelijks van 13.00 tot 15.00 uur in Buitenhaeghe aan het werk. Ze maakt ter plaatse een kunstwerk. De bewoners van Buitenhaeghe kunnen zo het werkproces meemaken en zien hoe een kunstwerk tot stand komt. En dat niet alleen, ze mogen zelfs meedenken over de vorm van het kunstwerk. Christian gaat een fantasiestruik maken. De toeschouwers kunnen dagelijks kijken naar hoe ze werkt en zien hoe de struik van klei groeit.
Naast het kunstwerk staat een flap-over, waarop de toeschouwers hun commentaar kunnen geven. Het gaat Christian erom dat toeschouwers de dilemma’s ervaren die kunstenaars tegenkomen tijdens het proces. Dat begint bij dit kunstwerk al meteen al bij de start: is het grote stronk met één stam, of komen er op de bodem al zijtakken? Waar de vertakkingen komen, hoe dik ze zijn, hoeveel, komen er bloemen, welke vorm…. allemaal dilemma’s en creatieve keuzes.

De bewoners kunnen komen kijken, maar ook andere Almeerders zijn welkom in Buitenhaeghe om Christian aan het werk te zien. En het is interessant om vaker te komen, het kunstwerk groeit immers elke dag. Dat zal zo’n 15 centimeter per dag zijn, in de hoogte of in de breedte. Kun je niet komen? Jammer, maar geen nood: het proces zal worden gedocumenteerd; rond 20 oktober zal de fotoreportage worden geëxposeerd in Buitenhaeghe. De foto’s zullen tot eind december te zien zijn.

Normaal gesproken bakt Christian haar werken, maar dat doet ze nu niet. Hoe lang de struik van klei mag blijven staan, hangt af van hoe hij gaat groeien. Als de struik weer wegmoet, vanwege de komst van de kerstboom bijvoorbeeld, dan wordt ie in stukken geslagen en kan de klei later weer gebruikt worden in een ander beeld.

boek muren van buitenhaeghe 219 boek muren van buitenhaeghe 220 boek muren van buitenhaeghe 221 boek muren van buitenhaeghe 222 boek muren van buitenhaeghe 223