Zonder titels – de vrouwen

ZONDER TITELS – DE VROUWEN

cover zonder titels de vrouwen

Zonder titels – Vrouwen die geschiedenis hebben gemaakt
€ 15,- (€ 2,- porto)

In 2008 bracht ik Zonder Titels uit, een verzameling gedichten over mannen die geschiedenis hebben gemaakt. Dit is het tweede deel, de vrouwen.

Natuurlijk hebben de vrouwen minstens zoveel bijgedragen aan de geschiedenis als de mannen, maar de vrouwelijke inbreng ligt meer in het verborgene, op de achtergrond, uit het zicht. Vrouwen zijn vooral dienend geweest. De mannen werden beroemd, de vrouwen vergeten. Niet allemaal natuurlijk, maar toch, het verschil is evident.

Zonder titels is de titel van deze bundel. De vrouwen worden namelijk alleen bij hun naam genoemd, niet bij hun titels. Geen doctorandussen, geen adellijke titels, geen beroepen, alleen de naam die ze bij geboorte ontvingen.
Bij mannen is het verschil opvallend, met of zonder titel, maar bij vrouwen maakt dat eigenlijk weinig verschil. Vrouwen zijn niet beroemd geworden om hun titels, maar om hun daadkracht.

De 20ste eeuw is de eeuw van de omwenteling, de eeuw waarin veel vrouwen uit de schaduw kwamen, op de voorgrond traden. Nu zijn er voldoende vrouwelijke wetenschappers te vinden, vrouwelijke kunstenaars, dichters, en zelfs politici, al lopen de mannen nog steeds voorop. Maar ze komen eraan, de vrouwen.

Nefertiti

Mijn naam is mummie 61072,

eeuwen lag ik in graf KV35.

 

Mijn schedel ingeslagen,

de scepter uit mijn hand gekaapt,

 

geen toonbeeld meer van schoonheid,

wie dood is mag verrotten.

 

Maar het kon geen kwaad,

mijn image kan niet stuk.

 

Tutmoses maakte me, Borchardt

ontdekte me – nu ben ik glossy.

Nefertiti was de vrouw van Achnaton, de farao die over Egypte regeerde tijdens de 18e dynastie. Ze leefde rond 1350 voor Christus. Vanaf haar 30stelevensjaar is er niets meer over haar bekend. Haar buste, gemaakt door beeldhouwer Tutmoses, werd in 1912 ontdekt door archeoloog Ludwig Borchardt.