Wijsheid vergeet je niet (2)

cover wijsheid verget je niet 2

Wijsheid vergeet je niet
€ 12,50 – exclusief porto
Met tekeningen van Francis Kastermans

In het voorjaar van 2015 heeft zorgkunstenaar Hein Walter een project gedaan in zorgcentrum Polderburen in Almere. Hij ging in gesprek met bewoners die lijden aan een vorm van dementie.

Wijsheid vergeet je niet is een manier van praten, een vorm van contact. Het is een concept dat in principe ook door anderen kan worden uitgevoerd. Hein heeft deze manier van werken ontwikkeld in zorgcentrum Archipel. Hij heeft er zijn atelier en daar werkt hij op een vaste basis met bewoners van PG. In Polderburen kende hij de bewoners vooraf niet. Daarmee heeft hij impliciet aangetoond dat het concept als autonoom project kan worden uitgevoerd. Hij stelt de bewoners open vragen over levenswijsheden, algemene ideeën en filosofische waarden. Wat is geluk? Wat is verdriet? Wat is schoonheid? Etc. Hij noteerde hun antwoorden.

Die antwoorden vormen samen persoonlijke, integere, heldere en indringende poëzie. Op deze manier wordt niet de dementie geportretteerd, maar de eigenheid van deze mensen.
Een geconcentreerd gesprek is heel goed mogelijk met deze bewoners. Je kunt een uur tot anderhalf uur diep en persoonlijk contact hebben; dan worden er bijzondere en waardevolle dingen gezegd, die komen uit de diepte van het bestaan. Woorden die lezen als poëzie, taal die niet eenduidig is, maar stemt tot nadenken.
De bundel Wijsheid vergeet je nietis te bestellen bij heinwalter@tiscali.nl.

Ik maak van alles mee,
zoals nu dat ik op de bank zit
en dat ik het gevoel heb
dat ik er af sodemieter,
dat ik het gevoel heb
dat de bank niet stevig zit.

Ik zit hier twee jaar mijn puzzeltje te maken
en de laatste tijd heb ik het gevoel
dat ik er af moet.

Soms verdwijnt de tijd.
Dat uur probeer ik in te halen
door af te stappen en rondjes
te gaan lopen in de gang.

Het lichaam zegt dat je moet gaan lopen.