Uit je hoofd schilderen – 2014

header_de_zijderups_1024x180

Van 19 mei t/m 30 mei werd er geschilderd in Archipelhof (de beschermde afdeling van Woon- en Zorgcentrum Archipel) . Er stonden twee grote doeken van 2 x 5 meter in de tuin worden opgesteld en er konnaar hartelust worden geschilderd.
Vijf kunstenaars namen de eerste schilderstreken voor hun rekening: Anita de Harde, Karin van de Kuilen, Labiba Muhsin, Ko van Velsen en ikzelf.
Het thema sloot aan bij het groene thema van de Floriade: dieren en planten.

Uit je hoofd schilderen is een project dat is gesubsidieerd vanuit Lang Leve Kunst (een samenwerking van stichting RCOAK, stichting Sluyterman & Van Loo en het VSBfonds). Bewoners van Archipel konden meedoen, familieleden, maar het waren
vooral schookinderen die de opvallendste kunstenaars waren. Elke dag kwam er een klas om te schilderen. Klassen van basisschool Omnibus en van het Gymnasium Trinitas. En het kijken was natuurlijk ook al leuk. De manier waarop kinderen met de dementerende ouderen omgingen was heel mooi om te zien. Heel naturel. Kinderen laten zich niet afschrikken
door ouderen, ook als die zich wat anders gedragen.

In de eerste dagen hadden we de deur naar de tuin open. Normaal is de deur alleen te openen als je de code weet, en daarvoor heet het ook een gesloten of een beschermde afdeling. De bewoners willen graag naar buiten, maar daar weten ze de weg niet, dus dat kan niet. Maar door de activiteiten en het rumoer was er zoveel te doen in de tuin, dat de bewoners niet de behoefte voelden om weg te gaan – op een enkeling na die toch de uitgang opzoekt en die moest natuurlijk goed in de gaten gehouden worden.