Symbolen

Project Symbolen in Woonzorgcentrum Castrovalva.

In het eerste kwartaal van 2017 werkte Ninette Koning als zorgkunstenaar in Woonzorgcentrum Castrovalva. Symbolen, heet het project. Welke symbolen horen bij iemand? Ninette werkte samen met bewoners en zocht samen me hen naar passende symbolen: bestaande en ook zelfbedachte. Ninette werkte die symbolen uit, als het kon met de bewoners, op een houten paneel. Met een houtbrander werden de symbolen op het hout gebrand. Elke week kwamen er weer symbolen bij.
Ze werkte bijvoorbeeld met een dementerende mevrouw die zo goed als niets meer ziet. “Zij tekende letters. Schots en scheef over het papier heen. Haar ademhaling ging zwaarder en diep in haar geheugen zaten de letters van de namen van haar kinderen. Het eindresultaat was een grote lach op haar gezicht. En ik had een vel vol ‘letters’.”
Een huisje, bloemetjes en een zon zijn voor een andere mevrouw de belangrijkste symbolen in haar leven en voor een ander is een abstracte vorm de juiste symboliek. Zo staat het paneel vol. Het branden op het hout was een aantrekkelijk schouwspel!