Postmoderne Post


Postmoderne Post

Een kunstproject met tien ouderen en tien kunstenaars

Eenzaamheid is een van de grote maatschappelijke problemen van onze tijd.
Wij proberen daarin op kleine schaal een groot verschil te maken.
Het project wordt ondersteund door het Cultuurfonds Almere, Fonds RCOAK,  het Cornelis Roozenfonds en Ars Donandi/ Schokkenkamp Wegener Lonzième Fonds.
En een flink aantal particuliere sponsoren heeft dit project met een gift van € 25,- of meer ondersteund.

Wat gaan we doen?

Tien kunstenaars worden aan tien bewoners van Woonzorgcentrum Archipel in Almere gekoppeld.
Die tien kunstenaars maken elke week een ansichtkaart op A5 of A6 formaat.
En met maken bedoelen we ook echt ‘maken’: een tekening, een ets, een foto, een collage of een gedicht.
Wekelijks sturen ze die naar de oudere die aan hen gekoppeld is.
Een ansichtkaart is natuurlijk pas compleet als er ook een tekst op staat.
De kunstenaars schrijven wekelijks ook een persoonlijke tekst aan ‘hun’ oudere.
Dat doen ze een jaar lang! Aan het eind van het project zijn er 520 ansichtkaarten verstuurd naar die tien bewoners van Archipel.

Ontmoeting

Natuurlijk hebben we gedacht aan een kennismaking tussen de ouderen en de kunstenaars. We organiseren een aantal keer tijdens het project een lunch met de twintig deelnemers. Dan leren ze elkaar kennen en weten alle deelnemers wat de bedoeling is.
Op 4 februari 2017 was de eerste lunch.
Op 14 februari, Valentijnsdag, zullen de ouderen hun eerste ansichtkaart ontvangen.

Erover praten

Als kinderen bij hun vader of moeder op bezoek komen, dan vragen ze vaak of ze nog wat hebben meegemaakt.
Nee, is dan het antwoord, ik maak niet zo veel meer mee.
Dit project geeft voeding! Elke week kunnen ze dan de ansichtkaart tevoorschijn halen en die laten zien. En ook op de afdeling kunnen de ouderen de ansichtkaart laten zien. Op die manier staan de ouderen weer meer in de samenleving.

Kaarten terugsturen en op atelierbezoek gaan

Ik, Hein Walter, ben zorgkunstenaar in Woonzorgcentrum Archipel en ik word ook de projectleider van dit project. Ik zal de deelnemende ouderen uitdagen om kaarten terug te schrijven. Vanzelfsprekend moeten die ook zelfgemaakt zijn. Ik zorg voor papier en materiaal.
En ik zal er ook voor zorgen dat alle deelnemende ouderen een keer op atelierbezoek gaan bij ‘hun’ kunstenaar. Als de familie het niet regelt, dan regel ik het zelf.

Op de hoogte houden

We zullen maandelijks verslag doen van het project en ook ansichtkaarten tonen die zijn gemaakt, zodat u als sponsor op de hoogte blijft van het project en ook ziet wat het teweegbrengt.
Dat doen we in ieder geval op een eigen pagina van Facebook (als u aangesloten bent op Facebook, dan kunt u die pagina liken en zo op de hoogte blijven), op een pagina van www.dezijderups.nl.
en ook via de tweewekelijkse nieuwsbrief die we vanuit De Zijderups versturen
(http://heinwalter.us5.list-manage1.com/subscribe?u=aed0e80321b9311ef21ec4b11&id=6f25f5a412) of stuur een mail naar heinwalter@tiscali.nl 

Persoonlijke noot van de gever

Het is altijd gebruikelijk om de gever op een bepaalde manier te eren voor haar of zijn bijdrage. In de Renaissance gebeurde dat bijvoorbeeld door de opdrachtgever van een schilderij een plek in het schilderij te geven, naast een heilige bijvoorbeeld. Bij dit project doen we dat door de naam van de gever te schrijven op een ansichtkaart. Voor elke € 25,- sponsort u als het ware één ansichtkaart en komt die ene ansichtkaart in wezen ook van u vandaan.

Deelnemende kunstenaars

De kunstenaars die aan dit project meedoen, wonen allemaal in Almere.
Dat maakt de kans op blijvend sociaal contact groter.
Hun namen zijn: Johanna Braeunlich, Christian Wisse, Marijke Bolt, Maria van Daalen, Isabel Firvida, Alice Bunt, Karin van de Kuilen, Mira Ticheler, Betty Sluijter en Hein Walter (door het afzeggen van een deelnemende kunstenaar).

Expositie en erna

Het project eindigt met een tentoonstelling bij De Muren van Archipel, de tentoonstellingsruimte in Woonzorgcentrum Archipel. Dan worden alle 520 ansichtkaarten getoond.
En vanzelf zullen we heel goed verslag doen van dit project en andere zorginstellingen laten zien hoe we dit hebben gedaan, zodat dit project ook op andere plaatsen herhaald kan worden.

Meedoen?

Wilt u het project sponsoren?
Met een bijdrage van € 25,- (of een veelvoud daarvan…), dan kunt u het bedrag dat u kiest overmaken op rekening van stichting De Zijderups:
NL28 INGB 0005 0915 31.
Graag tegelijkertijd een mail sturen naar heinwalter@tiscali.nl met naam en adres, zodat ik weet wie de sponsor is. Bellen kan ook: 06 51924882.
En laat meteen ook weten, als u dat wilt, welke kunstenaar uw voorkeur heeft.
Vanzelfsprekend nodigen we u dan uit voor de opening van de tentoonstelling.
Belastingtechnisch is het goed om te weten dat stichting De Zijderups een ANBI status heeft. Dat betekent dat uw gift aftrekbaar is.

We hopen op uw steun, zodat we het project ook in 2018 kunnen vervolgen.

Met vriendelijke groet,

Hein Walter
Artistiek leider van stichting De Zijderups