Ontmoetingen in Buitenhaeghe

In Zorgcentrum Buitenhaeghe, aan het Atheneplantsoen in Almere Buiten, komt een groot schilderslinnen te staan, een opgespannen doek van 10 x 2 meter. Het is opgespannen op een groot en stevig raamwerk, zodat het vast en veilig staat.

Dat doek staat daar tot het einde van het jaar en er wordt wekelijks aan gewerkt, elke vrijdagmorgen. Steeds met en door andere groepen, maar altijd onder leiding van een van de projectleiders.

Elke week komt er een groep Almeerders aan het schilderij werken. Het gaat om groepen van 10 tot 15 mensen. Het gaat om verschillende soorten groepen, zoals kinderen van basisscholen, kinderen van middelbare scholen, buurtbewoners, groepen nieuwe Nederlanders vanuit het ROC, bestuurders, ondernemers en werknemers, politici. Van tijd tot tijd zullen we ook twee groepen vragen, zodat er ook een ontmoeting plaatsvindt tussen groepen onderling. We zullen groepen uit Almere Buiten uitnodigen, maar ook groepen uit andere delen van Almere.

Het schilderij zal een groeiend schilderij zijn. Er bestaat steeds de mogelijkheid dat mensen delen van het schilderij kunnen overschilderen of verder ontwikkelen. Er wordt geschilderd met acrylverf (dus met water als basis). Met grote en kleine kwasten, maar ook met allerlei andere meer experimentele schildergereedschappen, zoals spatels en borstels, wissers, krabbers, bezems en sponzen. Ervaring in schilderen is NIET noodzakelijk.

Na 10 keer was het schilderij in onze ogen af. We hebben toen een nieuw doek opgespannen. Het tweede doek eindigt op 3 december. Dan kunnen alle schilders hun handtekeningen komen zetten!

SOCIALE VERBINDING

Met dit project wil Stichting De Zijderups de sociale verbinding tussen Zorgcentrum Buitenhaeghe met Almere Buiten, maar ook met de rest van Almere bevorderen. Kunst is het middel. We zullen wekelijks groepen Almeerders uitnodigen om in Buitenhaeghe te komen werken aan een groot schilderij dat daar staat opgesteld. Het gaat om zeer diverse groepen, zoals verenigingen van huiseigenaren, docenten, ambtenaren, ROC leerlingen, basisschoolkinderen, enzovoorts. Het gaat ons om ontmoetingen als sociale confrontaties binnen die groep, maar ook om ontmoetingen van die groepen met de bewoners van Buitenhaeghe, want die worden uitgedaagd om mee te schilderen, mee te praten, maar ook, als ze niet in staat zijn om echt te participeren, als publiek de happing bij te wonen, te luisteren en te kijken.

TEAMBUILDING

Voor de groep is het interessant omdat de schilderactie een moment van teambuilding kan zijn, heel goed te vergelijken met een dag van training. Maar de groep krijgt ook de kans om hun sociale gezicht te laten zien, en natuurlijk is de publiciteit die ermee gepaard gaat aantrekkelijk.

BEZOEKEN TERUG

Het project duurt 26 weken. Elke week nodigen we een groep mensen uit om in Buitenhaeghe te komen schilderen, bijvoorbeeld de ene week een groep politici, de andere week een groep ambtenaren, een groep docenten, een groep inburgeraars, een groep buurtbewoners, etc. Om te zorgen dat het niet bij die ene ontmoeting blijft, zorgen we ervoor dat die groepen een tegen-uitnodiging doen! Bewoners (zo’n 5 à 10 per keer) worden uitgenodigd om bij de politici op bezoek te gaan, bijvoorbeeld als publiek in de raadzaal, of tijdens een vergadering, of achterin de klas te zitten tijdens de les. Elke specifieke groep heeft zijn eigen specifieke mogelijkheden.
Het vervoer wordt geregeld door Buitenhaeghe.

Daarnaast zullen we 4 keer een reünieachtige middag organiseren in Buitenhaeghe waarbij alle groepen worden uitgenodigd die al een keer hebben geschilderd. Hoe verder het project zal vorderen, hoe groter het aantal mensen is dat zal worden uitgenodigd. We maken van deze middagen feestelijke ontmoetingen.

TENTOONSTELLING

Op het eind van het project zijn er dus 2 schilderijen van 10 x 2 meter. In janauri 2011 zal een van de twee (misschien allebei) tentoongesteld worden in een van de Kunstetalages in Almere Buiten. We zoeken nog naar een andere locatie.

BOEK

Het proces is naderhand terug te zien in de boeken die van beide schilderijen die dan gemaakt zijn. Elke fase van het schilderij heeft een eigen pagina. Ook zijn er foto’s opgenomen van mensen aan het werk. De boeken zijn on-demand bestelbaar en kosten € 40,- per stuk. De boeken zijn ook digitaal verkrijgbaar. Kosteloos! Stuur een e-mail en je ontvangt per e-mail een PDF.

PROJECTLEIDERS

Projectleiders: Hein Walter, Ninette Koning enMarie-Therèse van der Riet

DE PERS

17-juli-almere-vandaag