Kunst Thuis in Buiten

Kunst Thuis in Buiten

Een project voor de kunstetalage in Almere Buiten (Rio de Janeiroplein)
Tentoongesteld vanaf juni 2015 tot 1 februari 2016)

1

Wat vinden Buitenaren mooi? Wat hebben zij thuis in hun huis aan de muur? We hopen daar met dit project een beeld van te krijgen. Uit nieuwsgierigheid, maar misschien ook wel om ervan te leren!

Het gaat bij dit project om kunstwerken! Gekochte, geërfde of gekregen kunstwerken. Oud, nieuw, modern, schilderijen, grafiek, tekeningen, ruimtelijk werk, alles mag, zo lang het gemaakt is door iemand die zich kunstenaar noemt. Geen posters, geen drukwerk. 

Hein Walter is in de 14 buurten van Almere langs de deuren gegaan en heeft gevraagd of hij de kunstwerken mocht fotograferen die in de huiskamer hingen. Ook konden Buitenaren werk per e-mail opsturen.

Een link naar alle werken: https://almerebuiten.info/nieuws/870

Wat valt er te zeggen over het werk dat bij Buitenaren aan de muren hangt?

Een groot percentage van de deelnemers heeft werk van bekenden aan de muur: vader, moeder, vrienden.
Of van henzelf! Het ging in die gevallen overwegend om goede amateurs.
Ook zijn tekeningen van hun kinderen soms ingelijst.

Een aantal Buitenaren heeft werk aan de muur dat er gewoon hangt. Waarvan ze eigenlijk niet weten hoe ze eraan zijn gekomen en waaraan ze ook niet echt gehecht zijn.

Slechts een klein deel koopt (soms) kunst. En bij hen hangt het huis aardig vol. Daarbij valt de verscheidenheid van de werken op. Het kan binnen die verzameling alles zijn: landschappen, abstract, kleurrijk, een stadstekening.
Elk werk heeft voor hen een verhaal.

Er waren ook een paar Buitenaren die lang gezocht hadden naar een bepaald soort kunstwerk: groot, kleurrijk en vrolijk. Iets met uitstraling dat impact had in hun huiskamer. Die mensen wilden dat werk graag laten zien.

Er waren weinig oude schilderijen,
van oude meesters. Ook geen werken van algemeen bekende kunstenaars en daardoor van grote waarde. Het kan natuurlijk zijn dat die mensen niet mee wilden doen, uit angst dat hun adres bekend zou worden.