Kerstkaarten maken voor anderen

Kunstprojecten zijn bijzonder als ze verschillende groepen en mensen bij elkaar brengen en samen laten werken. Kerstkaarten tekenen voor een ander is zo’n project. Bewoners van Woonzorgcentrum Zephyr en leerlingen van basisschool Het Avontuur (groep 8) zijn begonnen en hebben samen onder leiding van zorgkunstenaar Hein Walter en activiteitenbegeleider Marjolein Hekkelman kerstkaarten getekend. Niet de geijkte kerstkaarten met Kerstbomen of sterren, maar onverwachte taferelen zoals een geluksmachine, een kerstballenfabriek, een stal met een zwevende Maria, een ezel in een landschap die als het ware de dag ervoor nog eens terug in zijn herinnering brengt, de dag waarop hij de geboorte van Jezus aanschouwde. De kaarten werden begonnen door de een en afgemaakt door een ander, zodat elke kaart door meerdere tekenaars werd gemaakt.

Het tekenen van de kerstkaarten was niet alleen een heel gezellige activiteit, maar ook een mooie manier om kinderen in contact te brengen met dementerende ouderen. Die twee groepen liggen in leeftijd heel ver uit elkaar, maar in hun onbevangenheid lijken ze juist heel erg veel op elkaar. Hoe dan ook, de sfeer was heel goed en de samenwerking die nu voor het eerst plaatsvond, kan gaan uitgroeien en worden voortgezet bij andere projecten.

De kerstkaarten werden zo nodig nog eens onder handen genomen in Woonzorgcentrum Archipel waar bewoners en vrijwilligers de activiteit afrondden. Er moesten namelijk 80 mooie kerstkaarten worden afgeleverd, met tekst op de achterkant. De kerstkaarten zijn bestemd voor het kerstdiner dat op vrijdag 23 december wordt gegeven in de Gereformeerde Kerk Levend Water in Almere Parkwijk. Dat diner wordt gegeven aan 80 mensen die door het Wijkteam in Parkwijk zijn uitgenodigd – ouderen, eenzame mensen, mensen met taalproblemen, schuldsanering, noem maar op.
In de envelop zit ook een gedrukte flyer, waarop informatie staat over het project.

Dit project is een onderdeel van het grotere project Ambulante Zorgkunst. Het doel is allereerst om de ouderen een zinvolle tijdsbesteding te geven en ze uit te dagen om hun talenten te ontwikkelen. Maar daarnaast is de opdracht om verbindingen te maken tussen groepen en organisaties. Bij dit kerstproject is dat in ieder geval gelukt: ouderen in Almere Buiten en Literatuurwijk, kinderen, Zorggroep, een wijkteam, een kerk en bewoners van Parkwijk.  Kunst verbindt!