De Vogels van Flora

Een oude deur in stukken zagen, blokken aan elkaar schroeven, stukjes tapijt op een plankje lijmen, hier en daar wat schilderen, …en voor je het weet heb je een object in handen dat je kunst kan noemen. Hein Walter heeft zijn atelier in Woonzorgcentrum Archipel en daar vindt de komende maanden een uitdagend zomerproject plaats. Er worden objecten gemaakt die uiteindelijk een plek zullen krijgen aan de muren van het nieuwe Woonzorgcentrum Flora, dat staat op het Floriadeterrein. Het project heet daarom ook ‘De Vogels van Flora’.

De objecten zullen vogels worden. Geen vogels die je direct zult zien vliegen, maar abstracte vormen die doen denken aan deze dieren. Unieke, kleurige en interessante objecten die de gangen zullen opvrolijken van het nieuwe gebouw. Het mooie aan het project is ook dat het een zomerproject is voor de buurt. Kinderen, jongeren, ouderen, iedereen kan meedoen en er samenwerken. De jongeren zullen misschien wat vrijer zijn, de ouderen weten waarschijnlijk beter hoe ze met de gereedschappen om moeten gaan, dus kunnen ze elkaar goed aanvullen en dan gaat samenwerken vanzelf. De bewoners van Archipel kunnen ook meedoen. Daardoor kan het ook gebeuren dat jongeren in contact komen met iemand die lijdt aan een vorm van dementie, of iemand in een rolstoel. De ouderen op hun beurt komen misschien in contact met iemand die in een ander land is geboren en een andere taal spreekt. Klussen, kijken, praten, ontmoeten, thee of koffie drinken en ondertussen iets moois maken… dat kan deze zomer in Literatuurwijk.

Het project start op maandag 11 juli. Dertien maandagen lang, van 09.00 tot 15.30 uur is het atelier geopend. De ingang van het atelier is via de tuin aan de J.J. Slauerhoffstraat, tegenover basisschool De Omnibus. Meedoen is gratis. De kosten worden gedekt door het Fonds Lang Leve Kunst en de gemeente Almere. Je kunt om 9 uur op de stoep staan of later op de dag komen, en als je de smaak te pakken hebt, kun je ook vaker komen. Wil je liever niet zelf meedoen, maar heb je thuis wel materialen liggen… ga het brengen. Hout, dik plastic, oud speelgoed, dat soort dingen.
En voor wie het jammer vindt dat zij of hij het zelfgemaakte object niet mee naar huis kan nemen, alles wordt goed gefotografeerd en hier bewaard.
Daar kun je het weer terugkijken.

De catalogus:
Vogels van Flora boekje 72dpi