De verliefde stad

bundel de verliefde stad cover
De Verliefde Stad
Gedichten van Hein Walter bij tekeningen van leerlingen van basisschool De Goede Herder in Almere
A4 formaat
€ 15,- (porto € 2,-)
Tekeningen van: Lina Aalili, Arent Marcus Schiebroek, Katja de Jong,Jay Schweiger, Salem Azoqaoui, Rohan van Moorten, Julia Schmidt, Megan Fleur de Vries, Karl Ouweneel, Femke Jansen, Andy Plaggenburg, Giovanni Ajoeb, Jay Rense, Joyce Grote Punt, Lisa van der Kuijl, Thijs Termeulen, Soraya Woest, Gino Janssen Schmidt, Menno Heijtlager, Jeffrey Lambrecht, Kimberley van der Laan, Isa Stricker, Aurora Hartog, Michelle Kok, Nadirah Woest, Damian Rollings, Jaafar Elmessii, Thera van Nieuwenhuijsen, Mitchel Theunissen, Aniek van Rodijnen,  

Vanuit stichting De Zijderups mocht ik in 2014/2015 de programmering doen van een kunstetalage in Almere Buiten. De vierde expositie was een samenwerkings-project met basisschool De Goede Herder. Op twee ochtenden werkte ik als gastdocent met de leerlingen van groep acht. Ze kwamen in groepjes van vijf leerlingen bij me en ik begeleidde ze bij het tekenen. Aan het eind van de lessen had ik dertig tekeningen.
De volgende stap was om teksten te schrijven bij de tekeningen. Door het lezen van de teksten, leest men de tekeningen anders en beter – dat is mijn idee.
Op deze manier samenwerken met kinderen heb ik vaker gedaan. Ik weet nooit precies hoe de tekeningen worden, maar ik vertrouw er op dat er tekeningen worden gemaakt die zich lenen voor een begeleidend gedicht. De tekeningen moeten enigszins raar worden, onverwacht. Mijn manier van werken levert tekeningen op die gemaakt zijn door kinderen, maar een volwassen uitstraling hebben. Het is de vrijheid in de tekeningen die opvalt. Het zijn associatieve tekeningen, waarbij in principe alles mogelijk is – de magie van de creativeit!
Voor de leerlingen wacht de middelbare school. Ik hoop dat ze de vrijheid van denken en creativiteit meenemen naar de volgende fase!

Verliefde stad

De stad van de toekomst
is verliefd. Vlinders overal –

niet in de buik, onder de huizen,
niet in de buizen van het riool,

maar in de lucht. Bomen
krijgen vleugels en fladderen,

olifanten trotseren de kracht
van de zwaarte en stijgen op,

gevels die eerder nog stonden
gaan straks de lucht in.

Bakstenen vlinders, vleugels van schors,
de mensen die dan leven, zullen blij zijn.

Wonen in een stad die verliefd is –
hoe heerlijk moet dat wezen.

verliefde stad kleiner
Tekening: Thera van Nieuwenhuijsen