Samen tekenen aan één tekening…het is een werkvorm die vrij eenvoudig te realiseren is en die tegelijk heel goed bevalt. We hopen dat ook andere kunstenaars en mensen in de zorg deze manier van werken overnemen, activiteitenbegeleiders of verzorgenden.
Hein Walter heeft deze werkvorm een half jaar in Woonzorgcentrum Archipel uitgevoerd, samen met de bewoners van PG, en daarnaast ook met de mensen die naar de dagopvang van Polderburen komen. Bij beide groepen werden er mooie dingen gemaakt.
In dit boekje hebben we slechts een deel geplaatst van hetgeen is gemaakt in dat half jaar. Maar het geeft wel een goed beeld.
De werkvorm is eenvoudig: neem papier (dik tekenpapier op rol verkrijgbaar) dat de hele tafel overspant. Je kunt werken met bijvoorbeeld vier of zes mensen, zodat aan elke kant iemand aan het tekenen is.
Je begint met dikke, zwarte viltstiften. Iedere deelnemer begint met het tekenen van lijnen op het papier. Rustig, langzaam, in vloeiende bewegingen – je tekent op het witte papier alsof je aan het kunstschaatsen bent op een ijsbaan. Krullend, door elkaar heen, afwisselend recht en rond. Als het papier aardig gevuld is, dan pak je de viltstiften en kleurpotloden. Ieder begint aan zijn of haar kant een invulling te geven. Je kunt binnen de vlakken kleuren, maar dat hoeft niet. Je kunt kleuren over elkaar zetten, dik of transparant, alles kan. En terwijl je ontspannen en tegelijk geconcentreerd aan het tekenen bent, kun je met elkaar praten. Het is goed als een persoon de rol van gespreksleider op zich neemt, zodat het gesprek interessant en persoonlijk wordt. Die persoon moet er op letten dat het gesprek niet eenzijdig wordt en dat alle deelnemers betrokken zijn.
Op een PG groep, waarbij mensen met dementie deelnemen, heb je natuurlijk andere gesprekken dan bij een groep waar geen sprake is van dementie.
Je kunt naast de lijnen en vlakken ook woorden schrijven in de tekening. Dingen die gezegd worden in het gesprek en die je zo kunt vastleggen. Die woorden maken de tekening persoonlijk. Woonplaatsen, straatnamen, geboortejaren, of bijvoorbeeld de kennis die iemand heeft vanuit haar of zijn vak.
De tekeningen zijn meestal te groot om in te lijsten, maar je kunt ze wel opspannen op een plaat hout. En ophangen in iemands kamer of tijdelijk in het raam, zodat mensen die langslopen zien hoe kleurrijk de mensen zijn die daar wonen.
Dit project werd ondersteund door De Bavo Stichting, Zorggroep Almere en particuliere donateurs.