2016 – We zijn wat we ons herinneren

Van november 2016 t/m januari 2017 werkte Isabel Fírvida als zorgkunstenaar in Woonzorgcentrum Castrovalva.

“De eerste ontmoetingen met de bewoners van Castrovalva stonden in het teken van elkaar leren kennen. Meedoen aan een creatief proces is voor de meeste van hen een enorme uitdaging; toch gingen ze die uitdaging aan. Met “papel picado” als uitgangspunt (een volktraditie uit Latijns-Amerika), gingen we stapsgewijs aan de slag. Er werd op gekleurd papier getekend en geknipt om vervolgens een nieuwe compositie te maken waardoor kleurrijke knipselcollages ontstonden.
Tijdens het werk was er ruimte voor gesprek en gezelligheid. Zoekend naar verbindingen, bespraken we lief en leed. Door deze intensieve samenwerking kwamen heel wat emoties en herinneringen voorbij. En wat zij op het papier wilden toevertrouwen, legde ik vervolgens vast.

Als dank voor hun vertrouwen en harde werk, krijgt iedere bewoner zijn eigen biografische boekje beschreven in zijn/haar eigen woorden. Met daarin ook foto’s van henzelf en het proces wat ze tijdens dit traject hebben doorgemaakt. En uiteraard ook de werken die ze zelf hebben gemaakt.
Ik verheug me op het uitdelen van de boekjes en hoop dat de bewoners samen met hun familie dit bijzonder document zullen
koesteren.”