2016 – Vergeten landschap

De afgelopen drie maanden heeft Marion Snijders als Zorgkunstenaar in Zorgcentrum Zephyr gewerkt.

“Met een kar vol inkt, rollers en papier in mijn ene hand en onder mijn andere arm een boek van de graficus Hendrik Nicolaas Werkman, loop ik elke dinsdag de koffiekamer van Zephyr binnen. Ik nodig de bewoners uit om met mijn hulp een landschap te maken, met als inspiratie bron het boek van Hendrik Werkman. Deze Nederlandse kunstenaar had een heel bijzondere manier van drukken. Zijn dromerige landschappen gaven mij het idee deze ouderen met dementie hun eigen landschappen te laten creëren. Nieuwsgierig naar wat een landschap nog voor deze ouderen betekent, als zoveel vergeten is. Door tekenen, knippen, scheuren, inkten en afdrukken, zien zij landschappen onder hun handen ontstaan. En merk ik op dat een begrip als landschap veelal een niet meer te bevatten term is. Wel herinneren zij zich stukjes uit een landschap, zoals de zee, hondjes, een boom of een huis. Het landschap is bij de bewoners een veelheid aan uitvergrote fragmenten. Het landschap is in zijn weidsheid vergeten.
Toch is het de bewoners gelukt een nieuw landschap op papier te creëren. Een nieuw vergeten landschap.”