2016 – De geheime code van Castrovalva

De afgelopen drie maanden heeft Aleksander Willemse als zorgkunstenaar in Woonzorgcentrum Castrovalva gewerkt.

Dat is toch niet normaal! Iedereen weet die code. Zelfs mijn schoonzoon kent hem en die woont hier nota bene geeneens.
Alleen ik mag het niet weten. Je zou ze toch wat. Ik heb ook wel eens zin om
eventjes ‘daaro’ te kijken.
“Meneer Sluijter is dementerend. Hij woont op de beschermde afdeling van Castrovalva. In vier huizen wonen vierentwintig bewoners die allemaal lijden aan een vorm van dementie. In twaalf weken probeer ik ze te ontdekken, kennis met ze te maken. En het met hen te hebben over de mooie dingen van het leven. Door ze belangrijk te maken, lijk ik de meeste bewoners voor korte tijd te kunnen vangen. Die belangrijkheid verbeeld ik door ze een molensteenkraag om te doen. Daarmee werden in de 16de en 17de eeuw de belangrijke mensen geportretteerd. En het werkt. De bewoners vinden het mooi en bijzonder en dat is het ook. Op het moment dat ik met ze werk, ervaar ik wezenlijk contact. Ik kreeg de tijd om iedereen te leren kennen. Ik hoop dat je aan de foto’s kunt zien dat ze er zijn”.